20 November 2020
Leestijd: 3 min.
Delen

Wijnfestivals zijn dé afspraak voor alle wijnliefhebbers en professionals in de sector. Van begin september tot begin november hebben grote supermarktketens slechts enkele weken de tijd om hun selectie in de kijker te plaatsen en hun zakencijfer een boost te geven, dankzij een reeks promoties. Welke strategieën passen wijnaankopers toe om Bordeauxwijnen in de schijnwerpers te plaatsen? Wij stelden deze vraag aan Frank Joseph van Delhaize.

 

Hallo Frank, kunt u zichzelf even voorstellen in enkele woorden?

Ik werk momenteel reeds 35 jaar voor Delhaize, waarvan 33 jaar in de wijnafdeling. Ik geef vooral opleidingen aan de wijnexperten van onze winkels. Dat zijn zowel technische als praktijkgerichte opleidingen, direct op de werkvloer (aantrekkelijke wijnschappen samenstellen, hoe de klant benaderen, verkooptechnieken…). In België zijn we met twee die opleidingen geven en maandelijks geven we cursussen aan ongeveer 120 personen. Ik ben verantwoordelijk voor de noordelijke regio van het land, waar we 67 supermarkten hebben.

Vóór Delhaize volgde ik een gespecialiseerde wijnopleiding bij Syntra en vandaag ben ik reeds enkele jaren erkend lesgever voor de Ecole du Vin de Bordeaux.

 

Wat verwachten consumenten van de wijnfestivals en hoe bereidt u die voor?

Tijdens de wijnfestivals van het najaar gaan consumenten zowel op zoek naar nieuwe wijnontdekkingen als naar hun gebruikelijke wijnen, zij het tegen de beste prijzen.

Om beter aan hun verwachtingen te voldoen, doen we voortaan onderzoek naar de jongste trends en praten we daar nadien met onze leveranciers over om daar zo goed mogelijk op in te spelen.

Zo merkten we bijvoorbeeld dat consumenten vonden dat het in ons gamma ontbrak aan wijnen van de Haut-Médoc uit gemeentelijke appellaties en dat ze deze AOP-wijnen wilden ontdekken tegen schappelijke prijzen. Dus hebben we samen met Jean Fleurie (négociant in Bordeaux) drie wijnen gecreëerd met telkens een zeer redelijk prijskaartje (minder dan € 15), uit Saint-Estèphe, Pauillac en Saint-Emilion.

De voorbereidingen voor het wijnfestival van de herfst gaan reeds van start in het begin van het jaar.

Om onze wijnexperten in de winkels voor te bereiden, organiseren we elke maand een bijeenkomst waar iedereen aanwezig is en waar we een leverancier of wijnbouwer uitnodigen die zijn/haar regio of domein komt voorstellen. Tijdens deze opleidingen proeven we in het algemeen een twintigtal wijnen. Deze ontmoetingen zijn zeer belangrijk en bovendien steeds prettige momenten van samenzijn en interessante uitwisselingen.

Door de pandemie gebeurt nu alles online. De domeinen versturen ons enkele wijnstalen en wij proeven die vanop afstand. Het is zeer belangrijk voor ons dat onze wijnexperten in de winkels de wijnen die ze verkopen perfect kennen.

 

In deze huidige bijzondere omstandigheden, hoe gedraagt de consument zich en wat zijn de gevolgen op het vlak van verkoop?

Normaal organiseren we steeds wijnproeverijen in onze winkels, maar dit jaar was dat uiteraard lastig. Wel hebben we afgesloten ruimtes gecreëerd waar telkens één klant kon proeven met degustatieglazen voor eenmalig gebruik. Maar zelfs wanneer de klanten eerder sceptisch en huiverig waren, was de verkoop zeer goed! We constateerden een gemiddelde stijging van +10% in volume en +15% in waarde. Grotendeels was dat te wijten aan de sluiting van de horeca, waardoor klanten meer thuis gingen consumeren en geen schrik hadden om wat meer te betalen voor een fles wijn.

 

Welke strategie gaat u dit jaar voor Bordeauxwijnen voeren?

We hebben besloten om hoofdzakelijk te focussen op bekende appellaties tegen zeer aanlokkelijke prijzen en hebben intussen ons gamma van Côtes de Bordeaux-wijnen gevoelig uitgebreid. Ons gamma steeg van 120 naar 150 referenties, met daarin zowel grote Bordeauxwijnen als eenvoudige wijnen uit de AOC Bordeaux.

Ook op de communicatie online zetten we meer in, door de Primeurs van Bordeaux op onze website in de kijker te plaatsen

Laatste artikelen

X

Weet je zeker dat je je cursus wilt annuleren?

Ja

Nee

X

Are you sure you want to cancel your session?

Ja

Nee

X

Weet u zeker dat u uw cursus wilt beëindigen?

Yes

No