17 Januari 2019
Leestijd: 2 min.
Delen

Een passie voor wijn, van Japan tot Bordeaux

Al heel jong, toen hij nog in Hiroshima woonde, koesterde Osamu Uchida al de wens om in de wijn te werken. Een enthousiasme dat aangewakkerd werd door zijn ouders, die zelf een wijnwinkel hadden. “Ik ben altijd aangetrokken geweest door wijn en de Franse cultuur in het algemeen” verzekert hij. Een droom die hem er in 1999 toe bracht de stap te wagen en zich in Frankrijk te vestigen.

Hij ging Frans leren en ondernam een studie in wijnbouw en oenologie, waarna hij zijn kennis verdiepte met het DUAD (universitair wijnproefdiploma).

Hij werd gedreven door een echte passie en trok door heel Frankrijk om wijnbouwers te ontmoeten. Hij bezocht zo’n 300 domeinen en liep stage in verschillende regio’s en chateaus om van hun ervaring te leren. Een opwindende reis waarna hij besloot zich definitief in Bordeaux te vestigen.

Zoals hij zelf graag zegt, is hij bijna bij toeval in Bordeaux beland, maar deze ontdekking heeft hem diepgaand veranderd. De geschiedenis van de wijn in deze streek en de terroirs die hem zo beroemd hebben gemaakt, maakten diepe emoties in hem los.

 

Een wijngaard in de Médoc op menselijke maat

Hij droomde van de wijngaarden in de Médoc, de regio die beroemd is om zijn uitzonderlijke crus classés en oude chateaus, bewaarders van een ongelooflijk historisch wijnerfgoed. Maar al heel snel ontdekte hij een nieuw en in zijn ogen nog interessanter facet van deze streek: “het menselijke contact in de wijntraditie”. Vastbesloten om zich hier te vestigen zocht hij een klein perceel. Zijn eigen wijn produceren, omringd door prestigieuze buren, was voor hem een droom die hem vleugels gaf.

Na lang zoeken vond hij eindelijk 60 are wijngaard beplant met Cabernet Sauvignon, die hij in pacht kon nemen (een huurcontract waarbij de eigenaar zijn land in handen van een landbouwer mag geven). Hij kon zijn geluk niet op, want dit druivenras is zijn topfavoriet, “dankzij zijn zuurheid kan de wijn lang op fles bewaard worden, maar is ook lekker om jong gedronken te worden.”

Om een heel zuivere expressie van de vruchten in de wijn naar voren te laten komen en een duurzame wijnbouw in te voeren, waar hij zeer aan gehecht is, werkt hij zoveel mogelijk met de hand. Zijn druiven, geoogst bij optimale rijpheid, worden vervolgens traditioneel gevinifieerd in zijn garage, niet ver van Château Mouton Rothschild, een contrast dat hij graag benadrukt.

 

Cursusleider bij de Wijnschool van Bordeaux, uit liefde om kennis te delen

Om wijnbouwer te zijn, aldus Osamu Uchida “moet je gepassioneerd zijn, geduld hebben en volhardend zijn, maar ook nederig en open van geest.” Kwaliteiten die hij ook toepast in zijn rol van cursusleider bij de Wijnschool van Bordeaux, een prachtkans die hij heeft weten te pakken om zijn kennis door te geven en “heel veel te ontvangen van de deelnemers”.

De theorie die hij tijdens zijn studie heeft geleerd voegt zich bij zijn ervaring in de wijngaard en zijn unieke visie, die van Japans wijnbouwer. Een combinatie waarmee de leerlingen van de Wijnschool van Bordeaux een originele en ongelooflijk rijke deskundigheid omtrent ons wijngebied voorgezet krijgen.

Laatste artikelen

X

Weet je zeker dat je je cursus wilt annuleren?

Ja

Nee

X

Are you sure you want to cancel your session?

Ja

Nee

X

Weet u zeker dat u uw cursus wilt beëindigen?

Yes

No