07 September 2021
Leestijd: 5 min.
Delen

EEN HEEL APARTE VOORBEREIDING

Pieter-Jan Cuyvers van Delhaize en Jean-Christophe Verschelde van Colruyt vertellen allebei dat de voorbereiding van zo’n wijnfestival telkens meerdere maanden in beslag neemt. Maar om hun selecties te bepalen moesten ze het deze keer anders aanpakken: online teamvergaderingen, wijnproeverijen thuis en advies van experten via videoconferenties. De moderne technologie bood alvast een van de antwoorden op de gezondheidscrisis. Ook de grote supermarktketens moesten zich dus aanpassen aan de organisatorische en commerciële uitdagingen van deze huidige situatie.

VERSCHILLENDE STRATEGIEËN

Na het gesprek met Pieter-Jan en Jean-Christophe is het duidelijk dat beide supermarktketens voor verschillende strategieën kiezen om hun wijnselectie te bepalen en te promoten richting de consumenten.

Wat zijn de selectiecriteria en voor welke strategie kiest Delhaize?

Pieter-Jan vertelt: “De strategie van Delhaize rust op een brede selectie van meer dan tweehonderd wijnen, waarmee een maximaal aantal wijnregio’s vertegenwoordigd worden en er gespeeld wordt met de origine van de wijnen als verscheidenheidsfactor.” De selectie van Delhaize bestaat inderdaad uit een hele reeks vaste waarden, maar ook originele en minder bekende wijnen, waardoor hun expertise wordt aangetoond. Zo vinden we bij Delhaize een heel eclectische selectie, van klassieke Franse wijnen, bordeauxwijnen bijvoorbeeld, tot wijnen uit Uruguay en zelfs Servië. Tijdens het wijnfestival biedt Delhaize promoties aan van het type ‘twee plus één gratis’ en kortingen op meer dan tweehonderd wijnen om de consumenten aan te sporen.

“Binnen deze globale selectie van meer dan tweehonderd wijnen zet Delhaize een lijst van veertig tot vijftig ‘topreferenties’ in de kijker die superinteressant zijn voor de klanten”, aldus Pieter-Jan.

Wat zijn de selectiecriteria en voor welke strategie kiest Colruyt?

Jean-Christophe vertelt dat de strategie van Colruyt anders is. De keten wil dat de consumenten zich op een kleinere selectie oriënteren. De teams van Colruyt doen navraag in de wijnregio’s waarmee ze gewoonlijk werken en selecteren wijnen die volgens hen het meest performant waren dit jaar. “Bij Colruyt werken we graag samen met wijnbouwers op lange termijn”, aldus Jean-Christophe. En inderdaad, twee derde van de wijnselectie bestaat uit wijnen afkomstig van wijnbouwers waarmee ze reeds lange tijd samenwerken.

Bij Colruyt worden de vier festivalweken opgedeeld in twee periodes. De eerste twee weken wordt er op twaalf magnums gefocust. De consument krijgt de kans om één gratis magnum mee te nemen naar huis bij de aankoop van zes flessen van dezelfde wijn. De twee daaropvolgende weken worden er een veertigtal wijnen in de spotlights geplaatst. Consumenten kunnen hun wijnen ‘à la carte’ kiezen en genieten van een kortingspercentage op de aankoopprijs vanaf een bepaald aantal flessen. Deze wijnen worden in de winkel aangeduid door schapstoppers of wobblers, waardoor de klant kan zien welke wijnen hij of zij kan combineren om van deze korting te genieten.

Welke zijn de meest opvallende trends binnen de twee selecties? 

Bio is dé trend die we ook op het wijnschap merken. In de wijnselectie van Delhaize zitten 15% biowijnen. Bij Colruyt zien we in hun festivalselectie één biowijn in magnum en twee andere biowijnen.

Meer weten over dit onderwerp ? Surf naar: De biologische kant van Bordeaux.

HOE COMMUNICEREN OM DE CONSUMENT TE BEREIKEN ?

wijn winkel

Naast de traditionele reclamecampagnes en informatiebrochures spelen ook de jongste technologieën een belangrijke rol.

Voor welke middelen wordt er bij Colruyt gekozen?

Jean-Christophe vertelt: “Colruyt post voor het tweede jaar op rij video’s op diverse sociale media, interne studio-opnames waarin elke magnum (van de twaalf) wordt voorgesteld die tijdens de eerste twee festivalweken in de kijker staat.” Deze video’s zijn ook toegankelijk via QR-codes in de brochures en op het wijnschap.

Voor welke middelen kiest Delhaize ?

“Delhaize kiest voor een gelijkaardige communicatie”, vertelt Pieter-Jan, “via QR-codes in de brochures die de consumenten richting podcasts sturen op Spotify.” In deze didactische geluidsopnames worden de geselecteerde wijnen uitgelegd en worden er tips gegeven om ze met bepaalde gerechten te combineren.

Delhaize zet enorm in op het combineren van wijnen en gerechten, en scherpt daardoor ook de culinaire interesse aan bij de consumenten. In de brochures worden reeds suggesties gegeven, maar ook in de geluidsfragmenten vinden consumenten allerlei tips terug.

Tijdens ons gesprek met deze twee experts wordt het eveneens duidelijk, dat naast de technologie, beide supermarktketens sterk inzetten op hun wijnexperten in de winkels die de consumenten persoonlijk helpen en advies geven bij hun wijnkeuze.

WELKE PLAATS HEBBEN BORDEAUXWIJNEN IN BEIDE SELECTIES?

Bordeaux is altijd al zeer belangrijk geweest voor Delhaize

“Bordeaux zal altijd het grootste aandeel van de wijnselectie bij Delhaize hebben”, vertelt Pieter-Jan. Bordeaux is inderdaad goed voor 28% van het marktaandeel in rood bij Delhaize. Dit jaar vertegenwoordigt Bordeaux ongeveer 15% van de volledige selectie. En daarbovenop wordt Bordeaux ook op de eerste pagina van de festivalbrochure geplaatst.

Bordeaux staat ook bij Colruyt in de schijnwerpers

Bordeauxwijnen maken ook dit jaar een heel groot deel uit van de festivalselectie bij Colruyt. “Voor ons blijven bordeauxwijnen synoniem staan voor prestige, traditie en een garantie voor kwaliteit”, aldus Jean-Christophe. Van de twaalf magnums die dit jaar in de kijker worden geplaatst, komen er twee uit Bordeaux. En van de veertigtal wijnen tijdens het tweede deel van het festival, tellen we twee prestigewijnen uit Bordeaux die in hun originele houten kisten worden voorgesteld. “Colruyt gebruikt deze originele houten kisten om de consument aan te trekken en een onderscheid te maken tussen de gewone wijnen op het schap, door de topkwaliteit van deze wijnen naar voren te schuiven”, aldus Jean-Christophe.

“De wijnstreek van Bordeaux is en blijft een van de favorieten van Colruyt en heeft een historische connectie. De aanzet werd gegeven door de grootvader van Jef Colruyt die destijds naar Aquitaine met vakantie ging. Het was daar dat hij de wijnen van Bordeaux ontdekte. Nadien keerde hij vaak naar België terug met een aantal vaten die hij in de Médoc had aangekocht. Zo ontstond de traditie om met bordeauxwijnen te werken, wat vandaag deel uitmaakt van het DNA van Colruyt.”

Jean-Christophe Verschelde, wijnconsultant bij Colruyt

Bij Colruyt loopt het wijnfestival van 8 september tot 5 oktober. Bij Delhaize is dat van 23 september tot 20 oktober.

Laatste artikelen

X

Weet je zeker dat je je cursus wilt annuleren?

Ja

Nee

X

Are you sure you want to cancel your session?

Ja

Nee

X

Weet u zeker dat u uw cursus wilt beëindigen?

Yes

No