03 November 2021
Leestijd: 4 min.
Delen

 

Hallo Fabrice, kun je even opsommen wat je allemaal doet in de wijnwereld?

Vandaag ben ik oenoloog, wijnconsultant voor Carrefour, invoerder en verdeler, wijnleraar, lesgever aan professionals en particulieren en erkend docent voor Bordeaux. Ook ben ik brand ambassador voor een twintigtal wijndomeinen, waarvan die uit Bordeaux voor de Belgische markt, en recent ben ik ook mede-eigenaar geworden van een wijnkasteel in Saint-Emilion in Bordeaux.

Wat heeft je dat extra opgeleverd, erkend docent zijn?

Geloofwaardigheid, denk ik, zowel wat de opleidingen betreft als op professioneel niveau. Ik heb in al die tijd ontzettend veel kennis opgedaan. De personen die ons opleiden aan de Wijnschool van Bordeaux zijn zeer competent, sommigen zijn overigens zelf wijnbouwers. De opleidingen die we krijgen zijn dus van een zeer hoog niveau en daardoor heb ik mijn kennis kunnen vergroten en Bordeauxwijnen van heel dichtbij kunnen bestuderen.

Is er volgens jou veel interesse bij jongeren voor wijn en wijnopleidingen?

Er is enorm veel vraag naar opleidingen bij jonge mensen onder de veertig jaar. Jongeren zijn geïnteresseerd in wijn en willen er meer over weten. Die interesse voor wijn is er reeds bij jongeren onder de 25 jaar. Vanavond nog moet ik lesgeven aan studenten met daarin een jong koppel van 21 jaar.

Wat de wijnopleidingen betreft, merk je verschillen op het vlak van verwachtingen tussen de verschillende generaties?

Absoluut. Tijdens de opleidingen is bij jongeren de vraag zeer sterk om van alles te proeven. Ze zijn heel avontuurlijk ingesteld, willen veel wijnen ontdekken en staan meer open voor minder klassieke dingen. Ik kan hen dus andere appellaties en wijnen van Bordeaux voorstellen, meer recente en innovatieve, zoals de wijnen van Côtes de Bordeaux (lichte rode wijnen) of wijnen die deel uitmaken van de hippe trend van Sweet Bordeaux. Gewoon zo gedronken, deze zoete wijnen, of in een cocktail als origineel aperitief. De oudere generaties daarentegen hebben de neiging om meer te willen weten over de meer traditionele wijnstreken en de reeds bekende wijndomeinen van Bordeaux.

Is het volgens jou belangrijk om als professional opleidingen te volgen?

Natuurlijk, dat is primordiaal, essentieel en zelfs verplicht. Als wijnconsultant voor Carrefour vind ik het belangrijk dat verantwoordelijken van de wijnafdelingen goed opgeleid zijn, zoiets is essentieel. Alleen dan kunnen ze hun klanten het beste advies geven. Zelf ben ik de eerste om raad te vragen aan wijnbouwers en andere collega-lesgevers. Je moet altijd oor hebben naar nieuwe dingen en het nieuws volgen. Volgend jaar bijvoorbeeld gaat er een nieuw klassement voor de wijnen van Saint-Emilion zijn. Ik vind het belangrijk dat je op de hoogte blijft van wat er in het algemeen gebeurt in de wijnwereld en de evolutie volgt.

De meeste docenten van de Wijnschool van Bordeaux zijn professionals op het terrein, zorgt dat voor een extra in de wijnopleidingen?

Persoonlijk vind ik dat een lesgever een persoon op het terrein moet zijn. Dat is essentieel voor de kwaliteit van de opleidingen en de overdracht van kennis en ervaring. Uiteraard moet ook de theorie gekend zijn, maar volgens mij is er niets beter dan ervaring op het terrein. Vorige zaterdag was ik nog bij een wijnbouwer in Francs – Côtes de Bordeaux. Ik heb toen enorm veel bijgeleerd, over zijn kwaliteitshandvest bijvoorbeeld, zaken die ik voortaan kan doorgeven aan mijn cursisten tijdens de opleidingen.

Hecht je als docent veel waarde aan bezoeken in de wijnregio’s?

Zeer zeker, in normale omstandigheden ben ik alle zes tot zeven weken in een of andere wijnregio en jaarlijks ben ik zo’n tien tot twaalf keer in Bordeaux. Ontvangen worden door wijnbouwers in Bordeaux gedurende twee tot drie dagen, dat staat gelijk aan zes maanden theoretische cursussen voor professionals. Uiteindelijk zijn zij het die de terroirs kennen en beslissen welke producten al dan niet in de wijngaarden te gebruiken. Dat zijn steeds bijzonder interessante uitwisselingen.

Ook jij kan wijnbouwers ontmoeten dankzij ons artikel : “Écotourisme, mieux comprendre le vignoble”

Om de interesse van je cursisten aan te wakkeren, hoe pak jij dat aan en zijn er verschillen?

Voor professionals leg ik meer de nadruk op de feiten en techniek, dingen die ze daarna kunnen doorgeven aan hun klanten. Ik wil vooral hun kennis over het product vergroten. Voor particulieren benadruk ik eerder de kennis van het terroir, de geografie en de geschiedenis.

Wat maakt een opleiding succesvol ?

Dynamisme is het belangrijkste, het moet levendig zijn. Er moet een link gecreëerd worden tussen de docent en zijn cursisten, die uiteindelijk samen dezelfde passie delen. Persoonlijk vind ik het leuk om les te geven aan een kleine groep cursisten, precies omdat ik graag op zoek ga naar die connectie. Ik wil dat de opleiding iets persoonlijk wordt.

Heb je een bepaalde herinnering aan een cursus die je met ons wil delen ?

Dat zijn er heel veel. Ik denk bijvoorbeeld aan iemand die een cursus volgde omdat hij die van zijn partner had gekregen voor zijn dertigste verjaardag. Deze student had onmiddellijk de smaak te pakken en volgde nadien nog een aantal andere opleidingen. Hij heeft me zelfs meerdere keren vergezeld op het terrein zelf, in Bordeaux meer bepaald. In die tijd was hij fysiotherapeut maar uiteindelijk is hij wijnconsultant voor Delhaize in België geworden.

Om meer te weten over Bordeaux en Delhaize, lees ons artikel : Klaar voor de start van de wijnfestivals!

Ik heb ook meerdere cursisten gehad die in hun laatste jaar zaten van hun sommelieropleiding in België en vandaag in prestigieuze hotels in Londen werken.

Tijdens een opleiding kan er van alles gebeuren, ik heb zelfs meegeholpen aan een huwelijksaanzoek!

Als docent, waarop ben je het meeste trots?

Wanneer je erin slaagt dat je passie voor wijn wordt doorgegeven aan zij die les komen volgen. Trots ben ik vooral wanneer ik voldoende interesse heb kunnen opwekken bij mijn studenten, die ervoor zorgt dat ze verder opleidingen volgen en het zelfs in de wijnwereld ver schoppen.

Wil je ook een opleiding volgen en meer weten over Bordeauxwijnen? Ontdek hier onze wijnopleidingen.

Laatste artikelen

X

Weet je zeker dat je je cursus wilt annuleren?

Ja

Nee

X

Are you sure you want to cancel your session?

Ja

Nee

X

Weet u zeker dat u uw cursus wilt beëindigen?

Yes

No