Door te functioneren in de vorm van wijncoöperaties is het mogelijk vakkennis en hulpmiddelen binnen één structuur onder iedereen te delen. De coöperaties verschaffen hun leden beheers- en productiemethoden die hen helpen hun gemeenschappelijke erfgoed beter onder de aandacht te brengen.
Uit hun eigen gelederen gekozen wijnbouwers vormen de raad van bestuur, die de strategie en grote beleidslijnen van de onderneming bepaalt. Op die manier kunnen hun belangen beter beschermd worden. Dit vertaalt zich concreet in een juiste beloning van de wijnbouwers, een grotere bekendheid van de diversiteit van de terroirs en verbeterde technieken.
De wijncoöperaties zijn gebaseerd op “waarden van samen delen, wederzijdse hulp en convivialiteit” benadrukt Producta Vignobles, een commerciële eenheid van 17 wijncoöperaties in Bordeaux en Zuidwest-Frankrijk. Bij de coöperatie Les Vignerons de Puisseguin-Lussac-Saint-Émilion, bijvoorbeeld, is het economische model gebaseerd op de solidaire economie, waardoor onder andere betere werkvoorwaarden mogelijk worden, die ook de kwaliteit ten goede komen.
Als centrale tendens in de evolutie van de wijncoöperaties constateren we de begeleiding van de wijnbouwers naar milieuvriendelijkere teeltwijzen. De 2500 wijnbouwers van Producta Vignobles, pioniers op dit gebied, willen “wijnen produceren die verankerd zijn in een duurzame logica en representatief zijn voor hun terroirs.” Net als vele andere wijncoöperaties heeft ze een diepgaande gedaanteverandering ingezet. Al in 2000 is zij overgestapt op duurzame landbouw, heeft de certificering Agriconfiance gekregen, gebruikt seksuele verwarring en heeft een 100% recyclebare fles ontwikkeld. En met ingang van dit jaar biedt ze ook een assortiment volledig ecologisch ontworpen, biologische wijnen.
Goede milieupraktijken die we ook terugvinden bij andere wijncoöperaties zoals Uni-Médoc en Les Vignerons de Puisseguin-Lussac-Saint-Émilion, die de biodiversiteit stimuleren en aanzetten tot een lager water- en energieverbruik.
De wijncoöperaties willen tevens een directe link creëren met de consumenten, vooral via het oenotourisme. De Cave de Rauzan, bijvoorbeeld, biedt een wandeltocht van 5 km door haar wijngaarden. En de Vignerons de Tutiac, winnaars van het concours Best of Wine Tourism 2016, hebben een uniek concept in de Gironde uitgedacht: hun tour “van de wijngaard naar het glas” dekt alle etappes van het wijnmaken en omvat ook een bezoek aan hun experimentele wijngaard, om bezoekers bewust te maken van het belang de biodiversiteit te beschermen.
Deze omwenteling, die voortkomt uit de wens om een origineel en interactief kwaliteitsaanbod te bieden, is nog steeds gaande en vindt naleving bij steeds meer structuren.