07 Januari 2019
Leestijd: 2 min.
Delen

Milieutransitie voor iedereen

Het in 2010 ingevoerde MMS is een collectief initiatief voor een duurzame vooruitgang van de milieusituatie. Belangrijkste doel van dit systeem is de wijnbedrijven in Bordeaux ertoe te brengen hun bedrijf zo te structureren dat ze hun milieu-impact verbeteren. Het MMS, gebaseerd op vrijwilligheid en het onderling delen van hulpmiddelen en ervaring, richt zich tot alle bedrijven, ongeacht hun structuur (chateaus, handelshuizen, wijncoöperaties), productiewijze of omvang.

Met de gepersonaliseerde begeleiding van het MMS krijgen bedrijven middelen toegereikt om vooruitgang te boeken en makkelijker toegang te hebben tot certificeringen:

 

Een centrale plaats voor de mens

Het MMS is meer dan een bedrijfsmanagementmiddel, het is een functioneringslogica. Voor Muriel Barthe, Technisch Directrice van de CIVB en initiator van het project, “heeft een wijnbouwer financiële verbintenissen en moet zich ook houden aan bepaalde vereisten wat betreft gebied, buren en machines… Doel van de CIVB is hem te helpen middelen en oplossingen te bieden”.

Het MMS beantwoordt hiermee aan verschillende verwachtingen, waaronder die van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). “Het menselijke aspect omvat zowel de teeltpraktijken van de wijnbouwers als hun personeelsmanagement”, onderstreept Muriel Barthe.

Voortaan beschikt elk bedrijf dat het MMS toepast over toegang tot een heel scala aan begeleidingsmateriaal (opleidingsmodules, noodsituatietests, toezicht op naleving van de regelgeving enz.) om hun structuur  in de goede richting te ontwikkelen.

In de loop der jaren heeft een groot aantal bedrijven in deze branche het MMS ingevoerd. Er zijn momenteel 773 geëngageerde bedrijven, ofwel 25000 hectare wijngaard. In 2017 heeft de Première Association pour le SME 160 leden tegelijk begeleid op weg naar de ISO 14001 certificering en 223 wijnbouwbedrijven naar het derde niveau van de individuele Hoge Milieuwaarde certificering (“HVE”): het Hoge Milieuwaarde-logo op de flessen is een uitstekende manier om dit initiatief onder de aandacht van de consumenten te brengen.

Een veelbelovend succes voor deze organisatie die van Bordeaux de 1e wijnstreek maakt die zich collectief inzet voor het milieu.

 


ZOOMS  OP GOEDE PRAKTIJKEN

 Château L’Évangile, bijenkorven in de wijngaarden

Château L’Évangile, gelegen in hartje AOP-gebied Pomerol, wil de biodiversiteit in zijn wijngaard bevorderen. Dit chateau, lid van de Première Association pour le SME des vins de Bordeaux, heeft zijn personeel gemobiliseerd rond milieu- en gezondheidsvraagstukken, vooral het stopzetten van het gebruik van onkruidverdelgers. Een verbintenis die hem er sinds 2013 toe gebracht heeft om acht bijenkorven op zijn bedrijf neer te zetten. Het team van het domein heeft ook hagen aangeplant en natuurlijke onderkomens voor de plaatselijke fauna aangebracht.

 

Een waterzuiveringsinstallatie midden in een handelshuis

Al meer dan twintig jaar zet de branche van bordeauxwijnen zich in voor een verantwoorde en duurzame wijnbouw. Vele individuele initiatieven hebben het licht gezien. De Compagnie des vins de Bordeaux et de la Gironde (CVBG-Dourthe-Kressmann) was één van de eersten die al in 2003 een waterzuiveringsinstallatie liet aanbrengen. Hiermee kan het afvalwater van de wijnproductie beheerst worden en ook al het andere afval dat door de activiteit op de locatie wordt geproduceerd.

Laatste artikelen

X

Weet je zeker dat je je cursus wilt annuleren?

Ja

Nee

X

Are you sure you want to cancel your session?

Ja

Nee

X

Weet u zeker dat u uw cursus wilt beëindigen?

Yes

No