09 December 2020
Leestijd: 2 min.
Delen

BIB, bag in box… Tijdens deze gezondheidscrisis is de verkoop van wijnen in grotere volumes zowat ontploft in België! Toch een beetje verrassend als we weten dat het aantal genodigden tot een strikt minimum is herleid. En zelfs wanneer we weten dat reeds meerdere jaren op rij de verkoop van deze ‘wijnboxen’ stijgt, blijft het moeilijk om de exponentiële stijging van dit jaar uit te leggen. Is het de prijs, het volume, het praktische aspect ? Wij vroegen het aan een expert uit de grootdistributie en wilden graag zijn mening daarover weten.

 

Hallo Jean-Christophe, kunt u zich in enkele woorden even voorstellen?

Ik ben bijna 20 jaar wijnconsultant voor Colruyt België. Ik leg de link tussen onze aankoop en onze verkoopkracht op het vlak van productkennis, geef wijnopleidingen en degustaties van wijnen en schuimwijnen. Ook omkader ik de ‘commercial coaching’ van onze wijnadviseurs.

Daarnaast produceer ik zelf een beetje wijn in België via een klein wijnproject en ben ik erkend docent voor Bordeauxwijnen.

 

Hoe verklaart u de explosie van de verkoop van BIB’s dit jaar?

Vanaf de eerste weken van de pandemie zagen we een indrukwekkende stijging van de verkoop van BIB’s, en dat is ook vandaag nog steeds het geval. Ik denk dat er in het begin een soort van paniekreactie was, dat consumenten een reserve wilden aanleggen. En wat is er handiger dan een BIB om elke dag een glas wijn te drinken? Vervolgens was er het fenomeen van de onzekerheid, gezien consumenten om gezondheids- en veiligheidsredenen niet zo vaak meer naar de winkel gingen, en daar beantwoordt de aankoop in grote volumes natuurlijk perfect aan! Ook vandaag is dit nog steeds de motor van deze verkoopstijging. En tot slot, naar aanleiding van deze twee eerder opgesomde fenomenen, is dat deze nieuwe kopers het financiële aspect ervan gingen beseffen, want BIB’s zijn onklopbaar wat de prijs per liter betreft.

 

Denkt u dat deze trend gaat aanhouden?

Ongetwijfeld in mindere mate, maar toch wel. Dit zou ook logisch zijn, gezien de constante verbetering van de wijnen in de voorbije tien jaar. Vandaag proeft de consument echt kwaliteit en evenzeer om praktische redenen gaat de BIB standhouden. Dankzij de huidige crisis is ook de mentaliteit veranderd. Een BIB heeft lang niet meer datzelfde imago, hij is intussen veel meer ingeburgerd, gebruiksvriendelijk en bijna trendy.

 

Een BIB met Bordeauxwijn, hoe moeten we die goed verkopen?

Het is geen geheim dat de grootste troef van een BIB zijn prijs is. De prijzen moeten dus lager zitten dan van een gemiddelde fles wijn. Ook de traditionele packaging moeten we durven veranderen en BIB’s een wat meer glamoureus uitzicht geven door te spelen met het design, de kleuren. Ook de materialen zijn belangrijk, we moeten de ecologische trend volgen en milieuvriendelijke verpakkingen voorstellen die ook kwaliteitsvoller zijn. Tot slot vind ik dat we het pad van de hiërarchie van de herkomstbenamingen moeten durven verlaten, een daling van de verkoop vermijden van de generieke AOP, bijvoorbeeld.

 

Laatste artikelen

X

Weet je zeker dat je je cursus wilt annuleren?

Ja

Nee

X

Are you sure you want to cancel your session?

Ja

Nee

X

Weet u zeker dat u uw cursus wilt beëindigen?

Yes

No