09 December 2020
Leestijd: 2 min.
Delen

Het gerenommeerde Concours Mondial de Bruxelles hoeven we niet meer voor te stellen. Met meer dan 25 jaar ervaring maakt deze wedstrijd deel uit van de belangrijkste events in zijn genre, terwijl het tegelijk een uitstalraam is voor de jongste trends op het vlak van druivenrassen, herkomstbenamingen en wijnjaargangen. Welke plaats is er weggelegd voor Bordeauxwijnen in een concours zoals dit? We stelden deze vraag aan Stefaan Van den Abeele, jurylid van het concours dit jaar.

 

Hallo Stefaan, kunt u zich in enkele woorden even voorstellen?

Ik heb meerdere pijlen op mijn boog. Eerst en vooral heb ik een wijnmakelaarsagentschap en ben ik Gebrevetteerd Hofleverancier voor het Belgische koningshuis. Ook ben ik ‘sommelier conseil’ van de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse, consultant Wine and Dine en erkend docent voor de Ecole du Vin de Bordeaux.

 

Hoe verliep de editie 2020 van het CMB in deze bijzondere omstandigheden?

Dit jaar was een uitzonderlijk jaar met Covid-19, maar alle voorzorgsmaatregelen werden op voorhand genomen. Spijtig genoeg konden de niet-Europese proevers niet aanwezig zijn.

Dit jaar vond het concours in Brno plaats, in de Tsjechische Republiek.

Tijdens de degustaties hadden de organisatoren ervoor gezorgd dat alle wettelijke regels heel strikt werden opgevolgd, en iedereen hield zich daar keurig aan. Alle juryleden hielden steeds hun mondmasker op, tenzij natuurlijk om te proeven.

 

Wat is de rol van het CMB in de wijnwereld van vandaag?

Elk jaar ontvangt het CMB meer en meer wijnstalen, omdat producenten weten dat een medaille van het Concours Mondial de Bruxelles een echt bewijs is van kwaliteit en betrouwbaarheid. Zo opteren meer en meer professionals, zij het uit de horeca, wijnhandel of supermarktketens, voor wijnen met een medaille van het Concours Mondial de Bruxelles. Anderzijds is het ook geweten dat enkel de beste wijnproevers ter wereld als jurylid worden geselecteerd. Kortom, hoe we het ook draaien of keren, het Concours Mondial de Bruxelles is vandaag een van de meest gerenommeerde en gerespecteerde wedstrijden in de wijnwereld.

 

Kunt u een woordje uitleg geven over de Bordeauxwijnen die een medaille behaalden en welke tendensen we daaruit kunnen opmaken?

Reeds meerdere jaren is Bordeaux overduidelijk de grootste Franse regio tijdens deze competitie, met dit jaar 819 voorgestelde wijnen, waarvan er 229 een medaille behaalden, goed voor 27,96%. Wanneer ik de 229 bekroonde wijnen bekijk, valt het op dat het niet alleen de grote herkomstbenamingen zoals Sauternes, Graves, Médoc of Libournais zijn die medailles behaalden. Meer en meer zijn het wijnen van de Côtes de Bordeaux, Bordeaux en Bordeaux Supérieur die medailles bezitten. En tot slot, zelfs al zijn ze misschien iets minder bekend bij de doorsnee wijnliefhebber, ook veel witte wijnen en roséwijnen van Bordeaux behaalden meer medailles.

Bordeaux blijft een referentie en ik ben ervan overtuigd dat wijnen met een medaille van het CMB de kwaliteit van deze schitterende wijnregio bevestigen.

Laatste artikelen

X

Weet je zeker dat je je cursus wilt annuleren?

Ja

Nee

X

Are you sure you want to cancel your session?

Ja

Nee

X

Weet u zeker dat u uw cursus wilt beëindigen?

Yes

No