20 Maart 2019
Leestijd: 2 min.
Delen

Sinds twee jaar geeft Fabrizio Bucella zijn kennis ook door als cursusleider bij de Wijnschool van Bordeaux. Ontmoeting met een onvermoeibare doorgever van emoties.

Wat voor weg heeft u afgelegd tot nu toe?

“Van oudsher heb ik twee passies: enerzijds de harde wetenschappen, anderzijds het beroep van keldermeester en de oenologie. Ik heb wijn echt ontdekt tijdens een studiereis in de Bourgondische wijnstreek toen ik in de eindexamenklas zat. Daarna heb ik een master in de fysica behaald, vervolgens ben ik gepromoveerd. Tijdens mijn promotieonderzoek behaalde ik tegelijk een kwalificatie als keldermeester bij de Italiaanse Vereniging van Keldermeesters.

Dat was wel grappig toen: mijn vrienden aan de universiteit vonden het raar dat ik wijn wilde serveren in restaurants en bars, en mijn vrienden uit de wijnwereld keken vreemd op tegen de doctorswereld, want keldermeesters hebben niet zo snel een toekomstige doctor in de wetenschappen als collega!”

 

Van wanneer dateert uw liefdesgeschiedenis met de bordeauxwijnen?

“Het was liefde op het eerste gezicht, vanaf mijn eerste oenologielessen toen ik 16 was. In België is Bordeaux dé referentie bij uitstek, daar is geen twijfel over mogelijk. En verder heb ik altijd een passie gehad voor geschiedenis, daarom was ik op een bepaalde manier gefascineerd door de classificatie van 1855.”

 

Wat voegen uw vele kwalificaties toe aan uw manier van lesgeven aan de Wijnschool van Bordeaux?

“Inhoudelijk kan ik door mijn wetenschappelijke kant traditionele uitleg geven om lezers, toehoorders en studenten een inzicht te geven die ze niet kunnen krijgen door op Google “bordeauxwijnen” in te typen.  Wat de vorm betreft gebruik ik mijn ervaring in lesgeven die ik in de loop der jaren heb opgebouwd. Bij alles wat ik heb gedaan, is het doorgeven van kennis steeds de rode draad geweest.

In feite is het niet zozeer het proeven zelf dat mij interesseert, maar het doorgeven van een passie, het laten ontdekken van indrukken, het kennismaken met een geschiedenis waaraan ik een wetenschappelijke basis geef.  Ik ben gek op lesgeven en schrijven. Door de vragen van lezers en studenten sleutel ik ook aan mijn eigen manier van kennis doorgeven en verbeter ik mezelf.”

 

Wat zijn volgens u de sleutels voor een goede kennis en begrip van bordeauxwijnen?

“Dat is een hele pertinente vraag, die me terugvoert naar de tijd dat ik 16 was en me afvroeg op welke manier ik mij de wijnwereld eigen kon maken. Voor mij is er niet één universele manier, anders zou die al op internet zijn, maar vele manieren, met als insteek bijvoorbeeld wijnjaren, druivenrassen, wijnstreken enz. Al naar gelang het gebruikte kanaal, mondeling of schriftelijk, en al naar gelang voor wie het bestemd is, student of lezer, gaat het erom de insteek te vinden die hem persoonlijk interesseert.

De ene persoon die proeft is niet de ander, en ik weet niet wat een ander denkt of voelt. De pedagoog moet nederig blijven, hij moet suggesties doen maar niets opleggen, hij moet voorstellen doen en aandacht hebben. Als een archeoloog moet hij laag voor laag te werk gaan, de waaier aan mogelijke insteken en interpretaties van de bordeauxwijnen geven, totdat de ander aansluiting bij één hiervan vindt.

Daarna kan de student zelf aan de slag en via uitproberen en proeven zijn kennis verdiepen.”


Zoom:

Zijn meest gegeven cursus: combinatie wijnen en gerechten

Zijn lievelingscursus: de geschiedenis van de bordeauxwijnen

Laatste artikelen

X

Weet je zeker dat je je cursus wilt annuleren?

Ja

Nee

X

Are you sure you want to cancel your session?

Ja

Nee

X

Weet u zeker dat u uw cursus wilt beëindigen?

Yes

No