21 Juni 2021
Leestijd: 3 min.
Delen

Hallo Fabrizio, eerst en vooral, hoe leg je de hype uit voor frisse wijnen op dit moment? En in welke mate beantwoordt deze trend aan de verwachtingen van de Belgische consument?

Het is een trend die volgt, zij het met een tikje vertraging, op dezelfde beweging die we in de bierwereld zagen met de opkomst en de enorme hausse van de IPA-bieren, die veel bitterder zijn dan traditionele bieren.

We zijn overgestapt van zoete en meer ronde bieren, naar meer scherpe en verfrissende bieren. En precies datzelfde fenomeen zien we nu ook in de wijnwereld terug. Belgische consumenten gingen van zeer volle en op hout gelagerde wijnen, naar wijnen met meer zuren en dus frissere wijnen.

Door bovendien deze verfrissende kant meer naar voren te brengen, zeker voor de Belgische consument, gaan we eigenlijk terug naar de “oorspronkelijke” functie van een drank: dorstlessend en verfrissend.

Denk je dat er op het vlak van wijnconsumptie in België, geografisch gezien, verschillen zijn? En is het drinken van frisse wijnen seizoensgebonden?

Wat de algemene wijnconsumptie in België betreft, haalt deze hype van frisse wijnen de basistrends in de verschillende delen van het land niet overhoop. Wijndrinkers die graag rosé drinken, zullen op zoek gaan naar frisse roséwijnen, terwijl liefhebbers van wit op zoek zullen gaan naar frisse witte wijnen. Rood is en blijft de nummer één in België. Het drinken van frisse wijnen is een logisch gevolg op een aantal reeds bestaande trends die goed zijn verankerd.

Overigens is deze voorkeur niet gelinkt aan een bepaald seizoen. Mensen drinken ook frisse wijnen in de winter, net zoals ze het hele jaar door IPA-bieren drinken, om terug te gaan naar mijn vorige vergelijking.

Bordeaux diversifieert zich op het vlak van witte wijnen, roséwijnen, schuimwijnen en nieuwe rode wijnen (ontdek meer over dit onderwerp in ons artikel: Bordeaux, nieuw rood). Wat zijn de specifieke kenmerken van frisse wijnen uit Bordeaux en waarin verschillen ze van de concurrentie?

Dit is geen geheim, frisheid is juist het handelsmerk van Bordeaux! Dit handelsmerk heeft te maken met het terroir, de blend, het klimaat (de fameuze 45e breedtegraad) en natuurlijk de geschikte druivenrassen. Het evenwicht van frisse wijnen uit Bordeaux zorgt voor dat “extraatje” tijdens het proeven. Iets waar deze wijnstreek prat op kan gaan, tot groot genoegen van de vele wijnliefhebbers.

In wit gaat er sowieso op sauvignon gefocust worden, een friszuur druivenras. De rijping op hout zal beter geïntegreerd worden en er zal extra worden opgelet voor vluchtige thiolen, ragfijne en elegante impressies, waardoor de wijn uiterst evenwichtig zal blijven (voor meer informatie over sauvignon, klik hier).

Voor rood is cabernet ongetwijfeld het meest geschikte druivenras, maar daar zal vooral de maceratietijd flink ingekort worden. De wijnen gaan dus minder tanninerijk zijn, meer friszuur, minder geconcentreerd en meer evenwichtig.

Voor de zoete wijnen gaat er gespeeld worden met de vele plukbeurten tijdens de oogst. Overrijpe, ingedroogde en edelrotte druiven zullen geplukt worden en nadien vermengd met druiven waarvan het rijpingstadium minder vergevorderd is. Zo blijft de complexiteit van de Botrytis cenerea behouden, zonder dat het suikergehalte te hoog wordt.

Fabrizio Bucella, interview
Fabrizio Bucella, hyperactief en gedreven

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden de frisse wijnen van Bordeaux aan de verwachtingen van de Belgische consument, en op welke manier?

De frisse wijnen van Bordeaux zijn evenwichtig en culinair zeer goed inzetbaar, en gezien Belgen van lekker eten en goede wijnen houden… Belgische consumenten letten erg goed op welke producten ze kopen en welke wijnen ze in huis halen. Deze tendens wordt versterkt met de trend voor lokale producten, biologische, korte productieketens… Bovendien gaat de Belgische gastronomie de laatste jaren meer naar lichte gerechten, zowel thuis als op restaurant, en de frisse wijnen van Bordeaux zitten daar naar mening volledig in het verlengde van.

Welke frisse wijnen van Bordeaux zou jij de Belgische horeca aanraden om op hun zomerkaart te plaatsen?

We denken uiteraard natuurlijk aan roséwijnen, maar ook aan wit op basis van sauvignon. Als originele suggestie zouden we, als alternatief voor het alombekende “huisaperitief”, bijvoorbeeld de tweede wijnen van Sauternes kunnen voorstellen, wijnen die minder zoet zijn en minder alcoholrijk. Een echt walhalla van smaken! En bovendien wezen recente studies uit, die we met onze wijnschool aan de Vrije Universiteit van Brussel hielden, dat het mogelijk is om Crus Classés 1855 van Sauternes meer dan drie weken te bewaren, de fles geopend en aangebroken, en dat zonder enig zintuiglijk verschil! Een niet te verwaarlozen voordeel dus voor wijnprofessionals, dat type wijnen.

Laatste artikelen

X

Weet je zeker dat je je cursus wilt annuleren?

Ja

Nee

X

Are you sure you want to cancel your session?

Ja

Nee

X

Weet u zeker dat u uw cursus wilt beëindigen?

Yes

No